27 oktober 2016

Fortsatt kris för Helsingborg – förlorade mot Djurgården

Djurgårdens Daniel Berntsen tar bollen från Helsingborgs Monday Samuel.

Lyssna: Helsingborgs Mikael Dahlberg: ”Självförtroendet är stukat”

Gefle fortsätter flåsa Helsingborg i nacken efter förlust hemma mot Djurgården med 1-2. Gif Sundsvall förlorade också, men spelar ändå allsvenskt nästa år.

Helsingborg hade två jobbiga sviter inför kvällens match: inga mål framåt på fyra matcher och insläppt mål 18 matcher i rad. Den ena bröts, men det blev ändå förlust och skåningarna har bara två poäng ner till Gefle under nedflyttningsstrecket, med två omgångar kvar.

Helsingborg inledde nervöst, men tog sig in i matchen. Jordan Larsson kom nära i den 18:e minuten, men hans skott smet på fel sida av den vänstra stolpen. Precis efteråt blev Anton Wede frispelad, men Kenneth Höie i Djurgårdsmålet parerade skottet. Gästerna var ännu närmare att ta ledningen när Alexander Faltsetas träffade ribban.

Efter en halvtimmes spel spräcktes till slut nollan, efter en rejäl målvaktstavla. Helsingborgs målvakt Tomer Chencinski gjorde en helt onödig utrusning på en långboll. Tino Kadewere hann först och bollen hamnade till slut hos Michael Olunga som i öppet mål kunde rulla in den. Underläge i halvtid trots bra spel av HIF.

Helsingborg fortsatte skapa möjligheter i andra halvlek och efter tjugo minuter kom kvitteringen. Ett inspel efter en hörna nickskarvades av Frederik Helstrup till mittbackskollegan Peter Larsson som nickade i mål. Men glädjen blev kortvarig.

Bara minuten efteråt lämnades Olunga ensam i straffområdet och kenyanen nickade in sitt tionde mål för säsongen. Helsingborg pressade på rejält i slutet av matchen, men det blev inga poäng den här kvällen.

– Det är en utsatt position, men upp till oss själva att fixa det, sade Helsingborgs Mikael Dahlberg.

– Självförtroendet är stukat, men det gäller att fortsätta våga och höja kvaliteten.

Gif Sundsvall säkrade nytt allsvenskt kontrakt i och med Helsingborgs förlust. Man hade möjlighet att göra det av egen kraft hemma mot IFK Göteborg, men den chansen försvann tidigt. Sundsvall inledde piggt, men det var IFK:s dansk Jakob Ankersen som gjorde två mål redan i första kvarten.

– Båda målen var frukten av dåligt försvarsspel av offensiva Giffarna, sade kommentatorn Erik Nyberg i Sportextra.

Johan Eklund reducerade för Sundsvall på en målvaktsretur i slutet av halvleken och i andra halvlek avgjorde Elias Mar Omarsson för Göteborg. Men det spelade mindre roll; Giffarna spelar i Allsvenskan 2017.

– Det är skönt att slippa känna stressen att vi måste ta poäng, men vi vill ha med oss en viktig känsla inför nästa säsong, så det är två viktiga matcher kvar nu, säger Eklund.

Redan på söndag är det dags för match igen. Helsingborg möter redan nedflyttade Falkenberg borta och får samtidigt hoppas att Malmö inte lider av guldbaksmälla. MFF reser nämligen till Gävle.