25 september 2016

Tunga skador när MFF derbyvann

Anders Christiansen firar målet mot Helsingborg.

Lyssna: Malmö FF:s läkare Pär Herbertsson om skadeläget

Malmö hemmaslog Helsingborg i Skånederbyt med 2-0 i en match där MFF drabbades av tre tunga skador. I och med segern är MFF serieledare i allsvenskan – i alla fall temporärt.

Malmö fick Markus Rosenberg, Anders Christiansen och Rasmus Bengtsson skadade i första halvlek i derbysegern mot Helsingborg i allsvenskan. Ett glädjeämne för Malmölaget: 17-årige inhopparen Mattias Svanberg satte spiken i kistan med sitt första allsvenska mål.

De tre tunga skadorna kom redan i den första halvleken inför knappt 20 000 åskådare i Skånederbyt mot Helsingborg på Swedbank Stadion.

Lagkaptenen och anfallsstjärnan Markus Rosenberg hann spela runt 35 minuter innan han tvingades bryta med en befarad ljumskskada.

På tilläggstid kom nästa smäll när innermittfältaren Anders Christiansen skadade högerknäet när han försökte peta in bollen i mål ur snäv vinkel.

Och redan i paus tvingades mittbacken Rasmus Bengtsson byta. Detta i ett läge av säsongen då MFF redan har mittbackskollegan Kari Arnason och poängkungen Magnus Wolff Eikrem skadade.

Dessutom såldes ju skyttekungen Vidar Örn Kjartansson (14 mål) till israeliska Maccabi från Tel Aviv i slutet av augusti.

De tre oplanerade bytena skapade något av ett kaos i Malmö med alla efterföljande positionsbyten. Helsingborg fick energi i den andra halvleken och det var endast tack vare MFF-målvakten Johan Wiland som hemmalaget höll tätt. Inom loppet av en dryg minut svarade han för två bra räddningar på Jesper Langes och Lalawélé Atakoras avslut.

Med knappt tjugo minuter kvar att spela satte managern Henrik Larsson in den offensiva trion Matthew Rusike, Jordan Larsson och Darijan Bojanic. Det hjälpte inte.

Visserligen hade Helsingborg ett fortsatt tryck under stora delar av den andra halvleken, men gästerna skapade inte några fler vassa kvitteringschanser. I stället satte den 17-årige inhopparen Mattias Svanberg 2-0 på tilläggstid.

De tre poängen gör att Malmö toppar allsvenskan på 54 poäng – en pinne före IFK Norrköping, som har en match mindre spelad. Det regerande mästarlaget möter Djurgården på hemmaplan på måndagen. Helsingborg är kvar på kvalplats.