29 augusti 2016

HIF föll trots pigg inledning

IFK Göteborg.

Lyssna: Peter Larsson, Helsingborg: ”Det är skit”

Med guldet till synes utom räckhåll och Europadrömmen i kras har IFK Göteborg lagt nya målsättningar inför den allsvenska avslutningen. Nu är det en tredjeplats och möjligheten till nytt Europaspel nästa säsong som gäller i första hand. 2-0 mot Helsingborg blev den "nystart" man önskat sig.

Radiosportens Patric Ljunggren har utsett lagens lirare:
IFK Göteborg: Elias Mar Omarsson
Helsingborg: Johan Mårtensson

Segern gör att Blåvitt närmar sig AIK i tabelltoppen. Nu skiljer bara två poäng upp till tredjeplatsen.

Göteborg fick en riktig drömstart i nystarten. Inte ens en minut hade gått när lånet från Vålerenga, Elias Mar Omarsson, visade vägen. Islänningen kunde distinkt rulla in 1-0 på ett inlägg från Martin Smedberg-Dalence. 21-åringens första mål i Göteborgströjan i den tredje matchen.

Men sedan hände inte så mycket mer under de första 45 minuterna. Två till synes frustrerade tränare, Jörgen Lennartsson och Henrik Larsson, försökte jaga på sina spelare, men utan synbar framgång. Göteborgs tuffa schema de senaste veckorna där allsvenskan varvats med åtta Europa League-kvalmatcher har självklart tärt på krafterna.

Förra veckans blytunga förluster både i allsvenskan och EL-kvalet har kostat både fysiskt och mentalt.

– Visst har det kostat energi och kraft med så många matcher. Men det får vi lägga åt sidan. Nu gäller det att hamna i rätt fas igen och börja med att plocka tre poäng, sade IFK-tränaren Jörgen Lennartsson innan matchstart.

Ett poängtörstande Helsingborg - just nu på kvalplats - hade minst lika mycket av spelet som hemmalaget långt in i matchen Men mer än ett klart övertag i hörnstatistiken gav det inte.

Skåningarna inledde andra halvlek piggt men när Jakob Ankersen fick prickskjuta in 2-0 med 20 minuter kvar att spela gick luften ur de röd-blå. I stället hade både Elias Mar Omarsson och Tom Pettersson chanser att utöka den blåvita ledningen.

Henrik Larssons gäng kom till Gamla Ullevi för att bryta två förlustsviter. Men utan framgång. Det blev istället fjärde raka allsvenska förlusten och sjunde raka nederlaget mot IFK Göteborg. Senaste segern kom i juli 2013.