17 juli 2016

Helsingborg vann borta i Sundsvall

Lyssna: Tommy Naurin: "Det känns tungt"

Ett skadedrabbat Helsingborg tog sin första seger sedan i början av maj efter 2-0 borta mot GIF Sundsvall. Med ett stabilt försvarsspel sattes grunden för segern hos gästerna.

Radiosportens Pelle Marklund utser lagens lirare:
Gif Sundsvall: Tommy Naurin
Helsingborg: Thyrell Rusike

Helsingborg saknade åtta spelare inför mötet med GIF Sundsvall, men det var i hemmalaget som avsaknaden av en spelare märktes mest.

Isländske landslagsman Rúnar Már Sigurjónsson, som gick till Grasshoppers under EM-uppehållet, är svår att ersätta verkar det som. Just nu har inte Giffarna någon som kan fylla på anfallen som den målfarlige islänningen, som gjorde sex fullträffar under våren.

GIF Sundsvall inledde ändå starkast och hade bra kontroll på matchens första tjugo minuter. Flera gånger kombinerade hemmalaget sig igenom Helsingborgs kompakta försvarsspel, ofta anförda av Stefan Silvas känsliga fötter.

Men den där riktiga nätkänningen fick aldrig Sundsvall. I stället kunde Helsingborg kontra in matchens första mål efter 26 minuter.

Ytterbacken Adam Eriksson drog fram på sin vänsterkant, slog ett lågt inspel som tog sig förbi hela Sundsvalls centrallinje och fram till Tyrell Rusike. Han drog till direkt och genom ett halvt motlägg studsade bollen retfullt in vid Tommy Naurins vänstra stolpe.

I slutsekunderna av matchen kunde Mikael Dahlberg fastställa slutresultatet till 2-0 genom en chip.

– Fantastiskt skönt att vinna. Sundsvall hade mycket boll, men vi tar jobbet för varandra och lyckas reda ut det till slut, säger Adam Eriksson.

För Helsingborg var det här första vinsten sedan 8 maj, då slog laget skånerivalen Malmö på hemmaplan med 2-1. Det var också första bortasegern sedan 25 april, och första gången för säsongen som laget vann på konstgräs.

Ett annat trendbrott var att defensiven fungerade idag. Det här var första matchen i årets allsvenska som Helsingborg höll nollan.

– Det är många positiva saker idag, säger Adam Eriksson.

Om det är glädje i Helsingborg så är det lite mer dystra känslor i Sundsvall.

– Det känns tungt att förlora när vi ändå gör en hyfsat prestation och dominerar i andra halvlek. Helsingborg gör mål, men det gör inte vi. Samtidigt så är den här matchen ett fall framåt jämfört med matchen mot Blåvitt, säger Tommy Naurin.

Gif Sundsvall-Helsingborg 0-2 (0-1)

0-1 Matthew Rusike (26), 0-2 Mikael Dahlberg (90).

Varning,Helsingborg: Lalawélé Atakora.

Domare: Kaspar Sjöberg, Malmö.

Publik: 4 728.

Gif Sundsvall (4-4-2): Tommy Naurin - Eric Larsson, Marcus Danielson, Noah Sonko Sundberg, Dennis Olsson - Robbin Sellin (Shpetim Hasani 76), Robin Tranberg (Smajl Suljevic 6), Lars Krogh Gerson, Sebastian Rajalakso - Stefan Silva, Pa Dibba (Johan Eklund 68).

Helsingborg (4-4-2): Tomer Chencinski - Andreas Landgren, Fredrik Helstrup Jensen, Peter Larsson, Adam Eriksson - Lalawélé Atakora (Max Svensson 89), Darijan Bojanic, Alexander Achinioti-Jönsson, Martin Christensen (Felix Bindelöv 82) - Matthew Rusike, Mikael Dahlberg.